sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

#15 Keitä ne on ne sankarit...

Valkokankaalla on viime vuosina nähty toinen toistaan näyttävämpiä supersankarielokuvia, joista suurin osa on yltänyt kansainvälisiksi menestyksiksi. Batman, Teräsmies ja muut tunnetut supersankarit ovat siirtyneet lehtien sivuilta liikkuvaksi kuvaksi ja säilyttäneet silläkin osastolla suosionsa jo vuosikymmenten ajan. Elokuvaamisen tekniikoiden kehittyminen ja erikoistehosteet ovat mahdollistaneet supersankareiden tuomisen valkokankaalle, mutta näyttävyys ei yksinään riitä selittämään genren suosiota. Mikä siis on syy supersankarielokuvien kasvavalle suosiolle?

Ensimmäiset supersankarit ovat nähneet päivänvalon 1900-luvun alkupuoliskolla. Supersankarin idea on pysynyt alkuajoistaan lähtien hyvin muuttumattomana ja tämän päivän sankarit ovatkin saaneet alkunsa jo vuosikymmeniä sitten. Esimerkiksi kuten jo aiemmin mainittua, Batman ja Teräsmies ovat seikkailleet sarjakuvien sivuilla ja televisiossa jo 1930-luvulla. Avengers-tiimin jäsenet puolestaan ovat taistelleen pahaa vastaan 1960-luvulta lähtien, poikkeuksena Kapteeni Amerikka, joka esiintyi sarjakuvissa ensimmäistä kertaa jo vuonna 1941. Sarjakuvakustantaja Marvel toi supersankarit suuren yleisön tietoisuuteen 1960-luvulla, ja siitä lähtien supersankarigenre on kasvanut ja laajentunut kattamaan sarjakuvien lisäksi myös television ja elokuvat.

Supersankarielokuvien suosiota voidaan selittää useammalla tavalla. Ensimmäiset Teräsmies-elokuvat olivat toki oman aikansa menestyksiä, mutta ne eivät tarjonneet järin uskottavaa kuvausta lentävästä supersankarista. Sen sijaan uusin Teräsmieskuvaus Man of Steel (2013) on realistinen ja katsojan on helppo uskoa, että Teräsmiehen kaltaisia sankareita on todella olemassa. Nykypäivän erikoistehosteet tekevät sankareista ja heitä ympäröivästä maailmasta uskottavia, jolloin katsojan on helpompi eläytyä sekä elokuvaan, että itse sankariin. Näyttävät, realistiset ja toimintarikkaat elokuvat tarjoavat helposti katsottavaa viihdettä ja antavat katsojalle mahdollisuuden irrottautua arjen ongelmista ja uppoutua supersankareiden maailmaan. Realistiset tehosteet puolestaan antavat puitteet uskottavalle kerronnalle: katsojan on helpompi eläytyä tarinaan, kun elokuva näyttää aidolta.

Elokuvien juoni seuraa yleensä suurinpiirtein samaa kaavaa: tavallinen ihminen saa yliluonnollisia kykyjä, joiden avulla hän pystyy taistelemaan oikeuden puolesta, ja jotka tekevät hänestä sankarin muiden ihmisten silmissä. Elokuvissa tuodaan monesti myös esiin konflikti sankaruuden ja tuntemattomuuden välillä. Sankari joutuu yleensä peittämään todellisen identiteettinsä suojellakseen sekä itseään että rakkaitaan, eikä näin voi koskaan tulla tunnetuksi omana itsenään. Tällainen juonikulku vetoaa moniin ihmisiin, sillä kukapa ei haluaisi olla sankari edes kerran elämässään.

Syytä supersankarielokuvien suosioon voidaan etsiä myös maailman nykyisestä tilasta. Sankarit symboloivat toivoa ja turvallisuutta ja luovat mielikuvia paremmista ajoista. Erityisesti sota-aikoina elokuvat ovat antaneet mahdollisuuden käsitellä poliittisia aiheita vertauskuvin, ja tätä keinoa käytetään hyväksi nykyäänkin. Supersankarin voitto vihollisesta voidaan rinnastaa esimerkiksi sodan loppumiseen ja rauhan ajan alkuun, tai yleisemmin hyvän voittoon pahasta. Elokuvien vertauskuvat eivät kuitenkaan rajoitu pelkästään sotiin ja konflikteihin, vaan myös muita aiheita käsitellään supersankareiden kautta. Esimerkiksi uusimmissa X-Men-elokuvissa käsitellään jo 60-luvulta asti X-Men-sarjakuvissa pinnalla olleiden kansalaisoikeuksien ja rasismin lisäksi erilaisten vähemmistöjen oikeuksia ja asemaa nykyajan yhteiskunnassa.

Uusia supersankarielokuvia on ilmestynyt viime vuosina valtava määrä. Valkokankaalla nähdään vuosittain tuttujen supersankarielokuvien jatko-osia, ennakko-osia ja spin-off-elokuvia, jotka liittyvät suoraan edellisiin osiin tai tarjoavat laajemman näkökulman supersankareiden maailmaan. Elokuvat markkinoivat toisiaan – kun yhdestä elokuvasta tutut sankarit seikkailevat useissa elokuvissa tai tekevät vierailuja oman sarjansa ulkopuolella, katsojan on helpompi eläytyä useamman elokuvan tapahtumiin ja maailmaan. Erilliset elokuvat luovat yhteinäisen universumin, joka entisestään helpottaa uusien supersankarielokuvien tekemistä ja markkinoimista.

Supersankarielokuvien suosiota ei voi selittää vain yhdellä tai kahdella syyllä. Syitä elokuvien katsomiseen on yhtä monta, kuin katsojiakin. Toisille erikoistehosteet ja toimintakohtaukset ovat syy katsoa erilaisia supersankarielokuvia, toiset puolestaan pitävät elokuvista niiden monitasoisuuden ja vertauskuvallisuuden takia. Suurin osa katsojista kuitenkin palannee elokuvien pariin lähinnä niiden viihdearvon takia. Isolla rahalla tuotetut supersankarielokuvat on kirjoitettu, näytelty ja tuotettu niin, että ne sopisivat mahdollisimman suurelle yleisölle – ja se onkin supersankarielokuvien menestyksen salaisuus. Viihdearvoltaan suuret elokuvat saavat katsojan palaamaan saman elokuvasarjan pariin, ja todennäköisesti myös tutustumaan uusiin saman genren, ja monessa tapauksessa saman tuottajan elokuviin.

Vaikka supersankarielokuvat saattavat vaikuttaa toistensa kopioilta tai yrityksiltä tahkota rajaa jatko-osien jatko-osilla, niillä on kuitenkin oma vankkumaton paikkansa elokuvateollisuudessa. Supersankarit ovat olleet suosittuja vuosikymmenien ajan, ja uusien elokuvien myötä suosio varmasti kasvaa edelleen. Viihde vetää katsojia, ja sitä supersankarielokuvat nimenomaan ovat – viihdettä, jonka pariin katsoja mielellään palaa uudelleen ja uudelleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti