perjantai 2. syyskuuta 2011

#003 - tärkeät uutiset vähissä?

Tänäpäivänä Facebook pursuaa muiden käyttäjien linkittämiä uutisotsikoita, joiden uutisarvo tuntuu olevan jo pakkasen puolella. Pääasiassa tämä koskee nimenomaan viihdeuutisiin keskittyviä lehtiä, mutta myös sanomalehtien nettisivuilta löytyy otsikoita jotka nähdessään ensimmäinen ajatus on "ketä kiinnostaa?". Jos ihan etusivulta ei sellaisia löydy, niin eiköhän jokainen ainakin yhteen moiseen törmää kun vähän enemmän selailee.

Uutiskynnyksen mataluus herättää kysymyksen siitä, eikö enää ole muita kuin kahdenlaisia uutisia: ne on joko kertomuksia ja spekulointeja järkyttävistä tapahtumista, tai sitten niin turhia että aina ei edes jaksa naurattaa. Aamulehden ja Helsingin Sanomien kaltaiset sanomalehdet pitävät tiukemman linjan, mutta löytyypä HS:änkin sivuilta mm. lyhyt juttu siitä, kuinka orava on sattunut tupsahtamaan kerrostaloasuntoon ikkunan kautta. Jopa viihdelehtinä tunnetut Stara ja Findance.com tekevät uutisia netissä aikojen alusta asti pyörineistä videolegendoista ja siitä, kuinka joku teinitähti asuu edelleen kotona. Toistan: ketä kiinnostaa?

Ymmärrän kyllä että esim. julkkiksiin liittyvät pienetkin jutut voivat kiinnostaa kyseisten henkilöiden faneja, mutta toisaalta taas se ei vielä mielestäni anna tarpeeksi painavaa syytä tehdä isoja otsikoita jostain arkipäiväisestä asiasta. Kun joka suunnasta virtaa ainoastaan viihdettä ja pikkutärkeää tietoa, unohtuu monilta ihan siihen omaan elämään vaikuttavat, hiukan tärkeämmät jutut. Kun niitä kivoja uutisia on helppo kahlailla netistä, unohtuu monilta jaksamus ottaa rutiiniksi selata vaikkapa Aamulehden merkittävämmät uutiset läpi ja sitä kautta päivittää oma ajankohtainen tietämys maailmantilasta.

Elämästä ei tarvitse tehdä pelkästään kuolemanvakavaa, mutta pientä harkintaa voisi itse kukin myös viihteen suhteen harrastaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti